Prototyping, een testdrive van je website of app?

Een prototype is de meest makkelijk en snelle manier om een indruk te krijgen van de content, lay-out en werking van je website. Wil je dus weten hoe je kans van slagen is alvorens weken te investeren in Design en Development: Ontwikkel een prototype!

Een prototype, wat is dat nou precies?

Een prototype is als het ware een interactive blauwdruk van je website. De wireframes brengen we tot leven door alle elementen die interactie bieden werkend te maken. Er zijn nog steeds geen definitieve design elementen in je website verwerkt maar de content is volledig interactief. Dit is dan ook het voornaamste doel van een prototype: In een vroeg stadium kunnen ervaren hoe de website werkt. Dit betekent dat alle knoppen naar de juiste pagina’s of onderdelen linken en alle functionaliteiten werken naar behoren. Je kunt geavanceerde web- en mobiele interacties, gebaren en overgangen, animaties en effecten gebruiken en krijgt een realistische simulatie van je web- of mobiele concepten.

Waarom heb ik een prototype nodig?

Het in een vroeg stadium de werking en gebruikerservaring van je website testen heeft als voordeel dat het een kleine moeite is om elementen aan te passen, toe te voegen of weg te laten. Je komt er dus op tijd achter wat werkt en wat niet werkt. Wacht je hiermee tot je in de design- of developmentfase zit kan het veel tijd en geld kosten om de lay-out of werking van je website aan te passen. Een goede website is een samenhangend geheel. Hier kun je niet zomaar onderdelen uithalen of aanpassen. Het is dus belangrijk om vooraf een duidelijk beeld te hebben wat dit geheel is. Zodat in de design en development fase puur hierop kan worden gefocust. Je hebt dus het voordeel om naar de bouwtekening van je website te kijken puur vanuit het oogpunt van je bezoeker.

Wat levert het mij op?

De prototyping fase helpt dus om een doorgetest en geoptimaliseerd totaalbeeld van je website, content, interactie en gebruikerservaring te krijgen die aansluit op de vooraf bepaalde strategie. Je verzamelt nuttige feedback van alle projectbetrokkenen vanaf het begin van het creatieve proces. Een prototype is nog geen werkende website. Natuurlijk ben je nog niet klaar wanneer je een wireframe of prototype hebt gemaakt. Uiteindelijk moet er nog een responsive design worden gemaakt, moet de website nog gebouwd worden en ook goed getest worden. Wanneer je echter gebruik hebt gemaakt van wireframes en prototypes, ben je er wel een stuk meer van overtuigd dat je concept goed genoeg is uitgewerkt voordat je met de bouw van de website begint. Bezint eer ge begint. En uiteindelijk scheelt dat een hoop tijd en kosten!

Is je interesse gewekt?

Ik kom graag vrijblijvend kennismaken om van gedachten te wisselen hoe we prototypes in kunnen zetten om je volgende project nog succesvoller te maken. Mail me voor een afspraak!